Paylaşan: Ahmet ÖZKARA
Öğrencilik yıllarımın geçtiği tarihi yarımadanın her köşesi benim için ayrı anlam taşımaktadır. Her bir sokağını defalarca dolaşmış olsam da yine de tarihi yarımadaya her gittiğimde yeni bir şey keşfetmemek mümkün değil. Sokullu Mehmet Paşa Camii de Kadırga yokuşunda Mimar Sinan’ın ustalık dönemine ait en beğenilen eserlerinden birisidir.
Sokullu Mehmet Paşa 3 padişah döneminde veziriazamlık yapmış Osmanlı İmparatorluğu’nun Yükselme dönemindeki en önemli devlet adamlarından birisidir. Sultanahmet Meydanı’ndan Kadırga’ya doğru inen Şehit Mehmet Paşa yokuşu üzerinde yer alan külliye, 1572 yılında Sokullu Mehmet Paşa tarafından eşi Esmahan Sultan’a ithafen yaptırılmıştır.
Caminin yapıldığı günden bu yana deprem ve yangın gibi felaketlerden zarar görmemiş olması da bir başka önemli özelliğidir.
Caminin dış avlusunun olmaması ve dar bir kapıdan iç avluya geçilmesi ile bir anda çağ değiştirdiğinizi hissedebilirsiniz. Avlunun ortasındaki şadırvan ve külliye Mimar Sinan’ ın imzası gibidir.
Caminin içine girdiğinizde mistik hava ve duvar ve kubbelerdeki ince işçilik Sinan’a bir kez daha hayran olmanıza neden olmaktadır.