Kadıköy – Moda Rotası

Fotoğraflar: Cenk GENÇDİŞ
Yazılar: Engin AKGÜN

KADIKÖY

Kadıköy bölgesi, İstanbul sınırlarında en eski yerleşimin olduğu alandır. MÖ 3000’lere uzanan arkeolojik buluntulara Fikirtepe civarında rastlanmıştır. Roma İmparatorluğu’ndan önce Sarayburnu’na yerleşen Kral Byzas, rivayete göre Sarayburnu gibi güzel bir bölge yerine karşı yakada, yani Kadıköy’de, yerleşenleri görünce buraya “Körler Şehri” demiş. Fakat buraya ilk yerleşenler bölgeye, “Bakır Diyarı” anlamına gelen Halkedon demişler. (Heybeliada’nın da eski ada bakır anlamına gelen “Halki”dir) Bugünkü isminin, Fatih’in İstanbul’a Kadı tayin ettiği Hızır Bey’den geldiği söylenir.

İskelede bulunan Güzel Sanatlar binası (Haldun Taner Tiyatrosu) zamanında hal binası olarak yapılmış. Tiyatrosunun karşısında 1900’lerin başında belediye binası olarak yapılan yapı, karşıdan karşıya geçen yayaların pek dikkatini çekmez.

Belediye binasının karşı tarafına geçildiğinde Kadıköy’ün hareketli çarşısı başlar. Geleneksel şekerci Hacı Bekir’in şubesi ve karşısında bir zamanların ünlü Baylan Pastanesi çarşının önemli dükkanlarındandır. Sokağın devamında Rum Ayia Eufemia ve Ermeni Surp Takavor kiliseleri var.

MODA

Moda’nın gelişmiş bir semt olmasında eski Levanten ailelerin burada yaşamış olması etkilidir. Orta halli Rum ve Ermeni aileleri öteden beri burada yaşamışlar. Moda, Boğaziçi, Bağdat Caddesi ve Adalar’dan sonra tercih edilen bir sayfiye semti olmuş. O yüzden buradaki eski evler bahçeli, iki üç katlı ve Avrupa’daki mimari akımlara uygun yapılmışlardı. 

Yusuf Kamil Paşa Sokağı’nda 1900 yılında ikiz olarak yapılan İngiliz evlerinden birinde daha sonra Barış Manço yaşamış ve bugün müze olarak kullanılıyor. 1960’lardan itibaren bu evler yıkılıp yerine apartmanlar yapılır.

BAHARİYE

Moda’nın güneydoğusunda, alışverişin ve sinemanın merkezi olan Bahariye caddesi Altıyol’daki Boğa heykeliyle başlayıp, nostaljik tramvayın etrafından akan insan trafiğiyle sürekli yaşayan bir caddedir. Tarihi Süreyya Opera binasının ve çeşitli alışveriş pasajlarının olduğu caddenin devamında Aya Trias Ortodoks kilisesi ve Ermeni Katolik Kilisesi de bulunur. 

Bir cevap yazın